Geschiedenis van juwelen

 

Unieke sieraden

 

 

 

Sommige unieke sieraden zijn functioneel en zijn daarom ook sieraden. Zij kunnen worden gedefinieerd als voorwerpen die nuttig of waardevol zijn of beide. Een dergelijk voorwerp is het horloge. Dit is, in de moderne betekenis van het woord, een soort sieraad dat wordt gebruikt om de tijd af te lezen. Horloges werden voor het eerst gebruikt in de 16e eeuw. Voordien gebruikten de mensen delen van schelpen en dierentanden om de tijd af te lezen. Naarmate de tijd verstreek, kregen mensen, ongeacht hun financiële situatie, sieraden cadeau van kooplieden.ards, zakhorloges, triners en horloges zijn hetzelfde. In de 18e eeuw waren de edelstenen een van de populairste juwelen, en vanaf dat ogenblik, tot het begin van de 20e eeuw, was het horloge de populairste vorm van juwelen. Maar over uurwerken gesproken, in het verleden werden ze gedragen door de koninklijke familie. Deze uurwerken moesten dun en compact zijn om in de kleine pols van de periodes te passen.Later werden ze groter en pasten ze zelfs in de borstzak van de koninklijke gewaden.

Horloges worden om de pols vastgemaakt met een sluiting of een gesp. Dit is gebruikelijk voor de meeste horloges die in gebruik zijn. Er zijn verschillende soorten van deze sluitingen of gespen, en de meest voorkomende zijn de draaiklemmende en de vergrendelde versnelde sluiting.

Horloges die bedoeld zijn om te worden gebruikt en gedragen aan de arm worden meestal trench watches genoemd. Zij hebben een analoge weergave met wijzers, een kenmerk dat wordt gebruikt als middel om de tijd aan te geven. Er zijn verschillende soorten van deze horloges. Er zijn er bijvoorbeeld die de tijd kunnen weergeven met tussenpozen van 45 seconden. Hieronder volgen enkele van de trench watches:

Horloge met paarse stenen

– Het gewatteerde horloge

Het horloge werd oorspronkelijk in 1916 in Groot-Brittannië vervaardigd, voor gebruik door de officieren en het Grade II Regatta marineCollege. Net als andere modieuze horloges uit deze periode behoorde het tot de kledingvoorschriften van de officieren. Het horloge heeft een kleine kast met een wijzerplaat die drie wijzers heeft. De wijzers zijn omgeven door een zilvermetallic in het midden.

– kandelaar

Het is ook bekend als het zakhorloge. Kandelaars werden oorspronkelijk gemaakt van antimoon waarbij de randen werden ingesmeerd met zeezout. In het midden was een ronde kussenrozet voorzien van een metalen kandelaar. Het horloge werd gebruikt om te pronken of om de danser bij te staan. In het midden van de 18e eeuw werden deze kandelaars in plaats van zakhorloges gebruikt vanwege hun kleinere kast. kandelaars zijn meestal opgenomen in de latere variëteiten van horloges.

– Ononderbroken lijn

Deze horloges werden voor het eerst vervaardigd in het begin van de 19e eeuw en werden gebruikt om de uren van de dag aan te geven, te beginnen vanaf twaalf uur. Het was in 188 dat de eerste schets van het gewone 12-uurshorloge werd vervaardigd. Aanvankelijk waren er drie kasten waarin het horloge moest worden geconstrueerd. Later werden echter alle kasten, behalve de kleine overnight kast, veranderd om een enkele bezel te hebben. Ook werden mechanische Hyades gebruikt om de tijd in te stellen. Tenslotte werd een vloeibaar kristal gebruikt om de juiste tijd aan te geven.

– Duikhorloge

Duikhorloges werden voor het eerst gemaakt in de 19e eeuw en werden gebruikt om de gebruiker in staat te stellen tot op een diepte van ongeveer honderd meter te duiken. Deze horloges werden gebruikt tijdens de boeien. Dit is de belangrijkste reden waarom het een duikhorloge werd genoemd. Er waren eigenlijk twee variaties van deze horloges:

o Theadyfoot horloge, dat was gemaakt van zwaar staal

o Je horloge van diepte mm, dat was uitgerust met een balanswiel.

Deze twee soorten horloges werden hoofdzakelijk gebruikt om het watervolume en de druk rond een persoon te meten. Zo werd hetvymbol Chartwatch gebruikt voor het meten van diepten van 200 tot 3000 voet en hetvymbol dieptemeters van 500 tot 100 meter.

Er zijn andere horloges die ook op soms wonderbaarlijke hoogten de juiste tijd aangaven en deze stonden bekend als astronomische horloges. Zij gebruikten ook kleinere en minder krachtige uurwerken. Momenteel worden veel van deze oude horloges hergebruikt door openbare nutsbedrijven.

Leave a comment

Your email address will not be published.